Хвороба Лайма або чим небезпечний укус кліща

Хвороба Лайма була виявлена ​​в 1976 через  зосередження випадків зараження в Лаймі, штат Коннектикут. Інфекційні захворювання нервової системи, що передаються кліщами, нині є найпоширенішими природно-осередковими захворюваннями на території України. Початок зазвичай припадає на літо та ранню осінь. Викликають Borrelia burgdorferi – спірохети, що переносяться іксодовими кліщами. Більшість пацієнтів – діти та молоді люди, які живуть переважно у густих лісистих областях. Висока захворюваність, нерідка інвалідизація та летальні наслідки змушують дуже серйозно ставитися до проблеми кліщових бореліозів. Ось чому такий небезпечний укус кліща.

Клінічні прояви

1-ша стадія. Початок захворювання протікає як гостра респіраторно-вірусна інфекція і в деяких випадках супроводжується появою кільцеподібної еритеми, що збільшується в розмірі, з просвітленням в центрі. Висип за своїм виглядом нагадує мету. Сам кліщ — величиною з шпилькову голівку, і слід укусу може бути не видно.

2-я стадія. Через кілька тижнів або місяців виникає: головний біль, ригідність потиличних м’язів, ураження черепних нервів або спинномозкових корінців. У цій стадії може уражатися і серце.

3-я стадія зазвичай проявляється артритами – переважно великих суглобів. А також можливі: епілептичні напади, енцефалопатія, деменція, атаксія та демієлінізуючий синдром, подібний до розсіяного склерозу.

Перша медична допомога: як витягнути кліща

Самостійне застосування спеціального пінцету чи затиску. З його допомогою можна обхопити комаху між головкою і черевцем і витягти з тіла.

Звернення за медичною допомогою. Видалити паразита найефективніше і найбезпечніше в медичній установі.

Лікування хвороби Лайма

Лікування бореліозу тривале, але успішне. Спектр чутливих до боррелію антибіотиків досить широкий. Переважна більшість пацієнтів легко переносять антибактеріальну терапію та випадки рецидиву вкрай рідкісні. Надалі, після завершення лікування, пацієнту рекомендовано як мінімум двічі (через 1 міс і 3 міс) пройти обстеження на антитіла до боррелії, наростання титру IgG і циркуляція Ig M, що триває, в крові – прогностично погана ознака і говорить про хронізацію процесу.

Враховуючи таке тривале лікування, особливе місце у лікуванні хвороби Лайма займає екстрена профілактика. Що це таке? Це прийом антибіотиків коротким курсом відразу після укусу кліща або пізніше 3 діб. Але якщо кліщ не був заражений? А якщо укусів було кілька за сезон, не приймати ж антибіотики щоразу? Щоб грамотно поводитись у подібних ситуаціях рекомендовано здавати кліща на аналіз. Це дозволить аргументовано підійти до призначення екстреної профілактики. Альтернатива – чекати не менше 20 днів та здавати антитіла на бореліоз. За позитивного результату лікування буде призначено на 21 день.

Щоб уникнути інвалідизації – самолікування протипоказане!

Лікар алерголог, імунолог вищої категорії Корсунська О. І.